Home News World

Graduan Master Ninja pertama di dunia

Bagi graduan ninja berbekalkan ijazah sarjana atau master’s degree pertama di dunia Genichi Mitsuhashi, 45, berpandangan ilmu itu datang dari pelbagai bentuk.

Mitsuhashi telah menamatkan kursus atau master’s course selama dua tahun di Mie University, yang terletak di kawasan yang dikenali sebagai tempat asal pahlawan Ninja.

Selain mengkaji sejarah ninja dengan dokumen menngandungi sejarah ninja, Mitsuhashi telah menggunakan ilmu sebagai seorang ninja dalam kehidupan hariannya.

“Saya telah membaca bahawa para ninja bertani pada pagi dan berlatih seni mempertahankan diri di belah petang.

“Dengan gabungan ini, saya rasa saya dapat belajar tentang ninja yang sebenarnya,” katanya.

Mitsuhashi, yang juga telah mempelajari seni mempertahankan diri, kung fu dan seni mempertahankan diri dari Jepun yang dikenali sebagai Shorinji Kempo.

Beliau juga mengajar kemahiran ninja di dojo sendiri dan menjalankan sebuah tempat penginapan sambil melanjutkan pelajarannya di Ph.D.

Mie University menubuhkan pusat penyelidikan pertama di dunia yang dikhaskan untuk ninja pada tahun 2017 dan membuka kursus siswazah setahun kemudian.

Terletak di Iga – 350 km (220 batu) barat daya Tokyo – sebuah bandar pergunungan yang pernah menjadi rumah bagi banyak ninja.

Yuji Yamada, seorang profesor sejarah Jepun di sebuah universiti di pusat ninja, terkejut dengan dedikasi Mitsuhashi dalam pekerjaan itu.
“Kami menyediakan kelas sejarah dan kursus mengenai kemahiran ninja. Tetapi saya tidak menyangka dia akan sampai sejauh ini” seperti ninja yang masih hidup, kata Yamada.

Untuk mendaftar, pelajar mesti mengambil ujian sejarah Jepun dan ujian membaca dokumen sejarah ninja.

“Kira-kira tiga pelajar telah mendaftar setiap tahun. Saya rasa ada permintaan,” kata profesor itu.

“Kami mendapat banyak soalan dari luar negara tetapi saya harus mengatakan satu perkara: Ini adalah kursus untuk belajar mengenai ninja, bukan untuk menjadi satu.”

Sumber: Japan Times

0 comments on “Graduan Master Ninja pertama di dunia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: