Home News

Tarikh akhir daftar Skim Air Darul Ehsan 31 Disember ini

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) giat melaksanakan kempen dan hebahan sebagai pecutan terakhir buat rakyat Selangor mendaftar Skim Air Darul Ehsan sebelum tarikh tutup pada 31 Disember ini.

Ketua Jabatan Komunikasi Korporat, Abdul Halem Mat Som berkata, pelbagai medium komunikasi dimanfaatkan termasuk menerusi media cetak, elektronik,  berita atas talian dan media sosial seperti Facebook, Instagram serta Twitter bagi menyeru rakyat negeri ini mengambil peluang mendaftar air percuma.

“Kerajaan Negeri bersama-sama Air Selangor dan Pusat Khidmat Masyarakat juga membuat hebahan dan promosi yang meluas berhubung skim ini.

“Ia juga dilakukan melalui sesi jelajah penerangan kepada rakyat Selangor melalui wakil komuniti di setiap daerah,” katanya kepada SelangorKini ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Abdul Halem berkata, sebanyak 1,476 program jelajah penerangan telah diadakan di sembilan daerah setakat ini.

Katanya, ia membabitkan pecahan 26 program di pejabat Ahli Parlimen, 69 di pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri, 37 di pejabat penghulu/mukim dan 190 di kampung-kampung.

“Manakala, 487 program di badan pengurusan bersama dan Pesuruhjaya Bangunan, 51 di zon Ahli Majlis, 55 di agensi kerajaan, 512 di pusat ibadat dan 49 bagi kategori lain-lain lokasi.

“Kami di Air Selangor serius dalam membuat hebahan dan promosi bagi pelaksanaan skim ini. Kami mahu rakyat Selangor mendapat manfaat, jika tidak rugilah rakyat negeri ini,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, pihaknya turut menyediakan maklumat skim itu melalui bahan promosi bercetak seperti poster dan soalan lazim kepada rakyat melalui 10 kaunter perkhidmatan pejabat wilayah Air Selangor dan Pejabat Khidmat Masyarakat.

Setakat 15 Disember lalu, hanya 83,382 permohonan Skim Air Darul Ehsan diterima Air Selangor.

Daripada jumlah itu, hanya 46,941 pemohon mempunyai maklumat lengkap manakala 27,415 permohonan lagi tidak boleh diproses kerana maklumat tidak lengkap.

Manakala baki 9,026 pemohon pula sedang diproses untuk dikemas kini.

Sehubungan itu, Abdul Halem berharap, orang ramai menggunakan peluang terakhir ini untuk mendaftar dalam skim berkenaan yang akan berakhir pada 31 Disember ini.

Bagi memohon Skim Air Darul Ehsan boleh layari laman sesawang https://www.selangor.gov.my/index.php/pages/view/587

Sumber : Selangorkini

0 comments on “Tarikh akhir daftar Skim Air Darul Ehsan 31 Disember ini

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: