Home News

Polis rampas 12 tan Kokain bernilai RM2.4 bilion

POLIS Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman merampas 12 tan kokain dicampur arang batu bernilai RM2.4 bilion selepas merampas tiga kontena dalam Op Eagle di Butterworth, 10 September lalu.

Sindiket membawa dadah dari Amerika Selatan itu menggunakan taktik terbaru dengan mencampurkan kokain terbabit bersama 60 tan arang batu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, taktik sindiket itu mencampurkan dadah dengan arang batu sukar dikesan sehingga polis terpaksa menggunakan peralatan canggih oleh Jabatan Kimia.

“Dadah itu tidak dapat dikesan Unit Anjing Pengesan (K9) dan kami percaya sindiket ini cuba mengaburi mata pihak berkuasa.

“Kami percaya negara ini dijadikan sebagai transit sebelum dadah terbabit dihantar ke negara ketiga,” katanya pada sidang media di Balai Polis Bayan Baru, Bayan Lepas, hari ini.

Beliau berkata, dalam operasi itu, polis turut menahan seorang lelaki berusia 29 tahun yang terbabit menguruskan kontena berkenaan.

“Ujian air kencing mendapati suspek positif methamphetamine dan dia kini direman selama 14 hari bagi membantu siasatan kes terbabit,” katanya.

Sumber : Harian Metro

0 comments on “Polis rampas 12 tan Kokain bernilai RM2.4 bilion

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: