Gadget Home News World

Trump kata OK pada Huawei

Presiden Donald Trump akan membenarkan syarikat Amerika menjual peralatan kepada Huawei Technologies Co sebagai konsesi kepada China selepas rundingan dengan Presiden negara itu, Xi Jinping, di Osaka, Jepun pada Jun 26 (Sabtu).

“Syarikat Amerika boleh menjual peralatan kepada Huawei.

“Kita memperkatakan mengenai peralatan yang tidak berkaitan dengan keselamatan negara,” katanya pada sidang media ketika persidangan G-20 di sini.

Bloomberg melaporkan, Trump yang bertemu Xi di persidangan ketika G-20 itu bersetuju menghentikan seketika perang dagang kedua-dua negara dan menurutnya, isu Huawei termasuk dalam perbincangan mereka.

“Saya kata O.K., iaitu kita meneruskan jualan produk, syarikat Amerika yang menghasilkan produk itu. Namun, ia amat kompleks.

“Saya bersetuju membenarkan mereka meneruskan jualan supaya syarikat Amerika meneruskan perniagaan,” kata Trump.

Bulan lalu, Jabatan Perdagangan Amerika meletakkan Huawei dalam senarai hitam, menghalang syarikat negara berkenaan, termasuk Google sebagai pemilik Android, berurus niaga dengan gergasi telekom China itu.

Bagaimanapun, sejumlah syarikat terlepas daripada sekatan itu manakala Google diberi pelepasan selama tiga bulan.

Amerika melancarkan kempen negatif terhadap Huawei, satu-satunya syarikat yang mempunyai teknologi 5G dengan mendakwa Huawei mengancam keselamatan negara kerana hubungan baiknya dengan kerajaan China.

Pentadbiran Trump menuduh kerajaan China boleh menggunakan produk dan teknologi Huawei untuk mengintip di negara yang menggunakan peralatan telekomunikasi Huawei.

Sumber: Agensi Media

0 comments on “Trump kata OK pada Huawei

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: