Home

Rasmi BN rampas semula DUN Semenyih

Calon Barisan Nasional (BN) Zakaria Hanafi berjaya merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih pada Pilihan Raya Kecil (PRK) hari ini selepas diumumkan menang sebentar tadi.

Zakaria memperoleh 19,780 undi mengatasi lawannya dari Pakatan Harapan (PH) Muhammad Aiman Zainali yang mendapat 17,866 sekali gus menang dengan majoriti 1,914 undi.

Sementara Nik Aziz Afiq Abdul, 25, mewakili Parti Sosialis Malaysia (PSM) mendapat 841 undi dan calon BEBAS iaitu Kuan Chee Heng, 54, atau lebih dikenali sebagai ‘Pakcik Kentang’ sekadar meraih 725 undi.

PRK DUN Semenyih diadakan susulan kematian Allahyarham Bakhtiar Mohd Noor di Hospital Kajang pada 11 Januari lalu akibat serangan jantung.

Pada PRU-14 lalu, Bakhtiar menewaskan penyandang kerusi itu dari BN, Datuk Johan Abdul Aziz serta dua lagi calon iaitu Mad Shahmiour Mad Kosim (PAS) dan S Arutchelvan mewakili PSM.

Bakhtiar mengalahkan Johan daripada UMNO yang menjadi wakil rakyat di kerusi itu selama dua penggal dengan majoriti 8,964 undi selepas memperoleh 23,428 undi.

Kemenangan itu diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya PRK DUN Semenyih Datuk Mohd Sayuthi Bakar.

Sumber : Harian Metro

0 comments on “Rasmi BN rampas semula DUN Semenyih

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: