Home News World

Pelarian Syria bakal menempuh musim sejuk pada suhu -6 Celsius

LEMBAH BEQAA (Lubnan), 17 Jan (Bernama) — Musim sejuk yang kini melanda kawasan Aarsal di pergunungan Beqaa adalah yang terburuk pernah direkodkan dalam tempoh 10 tahun ini, dan ia menjadi cabaran terbesar buat pelarian Syria yang berada di kawasan ini.

Datuk Bandar Aarsal, Basel Houjayri berkata sejak minggu lepas kawasan ini dilitupi salji setebal 40 hingga 100 sentimeter, menyukarkan kegiatan harian masyarakat di sini.


“Suhu mencecah -6 darjah Celsius, mereka menjalani kehidupan seperti biasa dan apa yang dibimbangkan lagi ialah pelarian Syria yang tinggal di kawasan ini amat memerlukan bantuan dalam mengharungi musim sejuk.

“Tidak selesa, kesejukan dan kelaparan dihadapi pelarian ini yang mungkin boleh membawa maut meskipun tiada sebarang kematian direkodkan ketika musim kali ini,” katanya kepada Bernama melalui penterjemah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) di sini hari ini.

Menurutnya, pelarian-pelarian Syria memerlukan bantuan yang mencukupi seperti bekalan makanan, selimut dan pemanas untuk meneruskan kehidupan seharian.

“Kedatangan Mapim memberikan berita gembira, selain badan bukan kerajaan (NGO) dalam dan luar negara yang datang membantu. Penduduk di Lubnan terutamanya di Aarsal turut menghulurkan bantuan walaupun penduduk di sini juga menghadapi kesukaran dan memerlukan bantuan makanan, pakaian dan pemanas,” katanya.

Di Aarsal terdapat 160 khemah dengan 60,000 pelarian iaitu mangsa perang di Syria sejak tujuh tahun lepas.

Sumber: Bernama

0 comments on “Pelarian Syria bakal menempuh musim sejuk pada suhu -6 Celsius

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: