Home Lifestyle

Instant Pot – senjata baru untuk yang malas memasak

Pada tahun 2019, ramai yang berazam untuk “eat healthy,” lebih kurus dan macam-macam lagi. Tapi mungkin azam itu tahan selama dua-tiga minggu? Dengan adanya McDelivery dan Food Panda, kita tetap pilih makanan segara. Jadi, itulah difikirkan oleh Robert Wang untuk menghasilkan Instant Pot yang sedang popular dipasaran online.

Robert Wang bersama dua model ciptaannya, Instant Pot Sumber:Robert Wang/Instant Pot

Instant Pot, adalah satu multi-cooker yang boleh menghasilkan pelbagai hidangan seperti poached eggs kepada kek. Yang lain tentang Instant Pot ini adalah settings atau tetapan yang canggih membolehkan anda menyiapkan hidangan tanpa stress dan pada masa yang singkat.

Wang, seorang memegang sijil kedoktoran PHD dalam bidang komputer sains, juga mengambil feedback dari rakan-rakan dan ahli keluarga yang telah menguji sample product tersebut. Beliau juga mengakui memberi perhatian pada comments diberi customers, terutama kritikan supaya boleh memperbaiki ciptaannya.

Pada 2009, Wang dan rakan-rakan sedang memulakan business start-up mereka di Canada, apabila Wang sedar beliau telah mengabaikan kesihatan anak-anak nya dengan memberi makanan segara kerana terlalu sibuk bekerja untuk masak hidangan berkhasiat.

Setelah dilancarkan produk ini di Amazon, berharga antara USD$50-$150 (RM200-600 anggaran) mengikut 10 model sedia ada, Wang telah menjual lebih kepada satu juta para pengguna di Canada dan America. Mereka yang telah cuba Instant Pot telah menghasilkan community di Facebook untuk mengulas dan berkongsi resipi menggunakan produk tersebut.

Suka kari? Nasi lemak? Jangan bimbang semua pun boleh try guna Instant Pot ni, tapi goreng ayam KFC je tak boleh.

So mana nak cari Instant Pot di Malaysia, belum sampai lagi. But if you are an Amazon customer, boleh lah cuba order. Selamat memasak !

0 comments on “Instant Pot – senjata baru untuk yang malas memasak

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: